achtergrond minibaal.nl

Historie

In 1928 begonnen Gert Dieker en zijn vrouw Anna Dieker-Bosman een boerderij in de buurtschap Warm, behorend bij Etten. Zoals toen gebruikelijk was het een gemengd bedrijf met melkvee, varkens, kippen en akkerbouw.

In die tijd was in de stalperiode hooi het belangrijkste voer, het werd met paard en wagen als los hooi van het land gehaald en op de hooizolder gebracht, een zeer arbeidsintensief werk.

Zo rond de tweede wereldoorlog kwam het inkuilen van gras in opkomst. Dat bleek nogal wat handiger dan hooien waarvoor een week droog en zonnig weer nodig is, terwijl voor inkuilen  een veldperiode van één of twee dagen vaak voldoende is. Daardoor blijven er veel meer voedingsstoffen bewaard. De eerste jaren werd het inkuilen zonder voordrogen gedaan; het gras werd meteen na het maaien met paard en wagen met de hand op een wagen geladen en thuis weer afgeladen en ingekuild. Vanwege het groene gras was dit zeer zwaar werk en het kostte wel 40 manuren per ha!   

Gert Dieker met één van de paarden waarmee het werk werd gedaan.

Gert Dieker met één van de paarden waarmee het werk werd gedaan.

Tot ca.1965 was hooien nog belangrijker dan inkuilen, daarna draaide het om vanwege de komst van trekkers, cyclomaaiers, en landbouwfolie.

In 1967 namen zoon Ben Dieker en zijn vrouw Riek Dieker-Aaldering de boerderij over. In 1969 werd de eerste trekker gekocht, een nieuwe Renault 55, nu nog op het bedrijf aanwezig. Enkele jaren later werd er een trekker bijgekocht, een Renault Super 5D, die later werd ingeruild voor nog een Renault 55.

Ben en Riek Dieker tijdens een koffiepauze bij de Renault 55
Ben en Riek Dieker tijdens een koffiepauze bij de Renault 55

Het gras werd gemaaid met een PZ 135 cyclomaaier, later met een PZ 165, het schudden en harken gebeurde met een Ipsam trommelschudder, later met een PZ Strela. Ook is er gewerkt met een Vicon Acobaat en een Kuhn schudder. Op dit moment wordt nog gewerkt met een Deutz-Fahr KS 90 hark en een Vicon RS 510 schudder, die nog zijn gebruikt in de laatste jaren dat de boerderij actief werd gerund. Eind 2012 hebben we er een Vicon Fanex 833 T schudder bijgekocht. Sindsdien hebben we er nog een Lely Hibiscus 485 hark bijgekocht, een Wifo hefmast en een balenwagen. De oude PZ maaier hebben we ingeruil voor een Krone 2.85 maaier.

Koen Dieker met de Renault Super 5D en Ipsam trommelschudder
Koen Dieker met de Renault Super 5D en Ipsam trommelschudder

De loonwerker haalde het gras van het land met een opraapwagen waarna het werd ingekuild. Voor hooien werd er een eigen pers aangeschaft, een Claas Medium 80 middendrukpers. Met deze pers zijn er in de loop der jaren vele duizenden hooibaaltjes geperst.

Ben Dieker met de Claas pers (en een Renault 551 leentrekker)
Ben Dieker met de Claas pers (en een Renault 551 leentrekker)

oom Wim Dieker en enkele buurjongens
Met de tweede trekker en wagens werden de balen opgehaald en thuis afgeladen, hier inwonende oom Wim Dieker en enkele buurjongens.

De Claas pers is nu nog aanwezig, in 2009 hebben we er voor de lol een aantal baaltjes mee geperst. De machine had ruim 20 jaar stilgestaan maar werkte nog prima!

 Jesper Dieker in 2009
 Jesper Dieker in 2009 met de Claas Medium 80

Jesper Dieker in 2009 (toen 15 jaar) aan het persen met de Claas Medium 80 middendruk pers

Klik hier voor het complete filmpje harken en hooien http://www.landbouwfilmpjes.nl/video/Hooien-bij-Koen/d243bd8accdcf7d337cf

 

http://www.landbouwfilmpjes.nl/media/flashcomm?action=mediaview&context=embeded&id=5885

De Vicon Fanex 833 T schudder, eind 2012 gekocht

De Vicon Fanex 833 T schudder, eind 2012 gekocht

Medio 2012 hebben we de Pöttinger MB60c perswikkelcombinatie aangeschaft, deze machine hebben we in de loop van dat jaar uitgebreid getest en afgesteld.

aankomst van de perswikkelcombinatie in 2012

Aankomst van de perswikkelcombinatie in 2012

De Pöttinger MB60c perswikkelcombi met Deutz Agrokid 230

De Pöttinger MB60c perswikkelcombi met Deutz Agrokid 230